Van plan om PADI duikinstructeur te worden?

Door onze PADI Course Director Ruud Witte word je tijdens het IDC voorbereid op jouw leven als duikinstructeur. Wij bereiden je volledig voor op het examen. Dit wordt afgenomen door een examinator van PADI en is natuurlijk een belangrijk meetpunt waarvoor je klaar moet zijn. Daarnaast is het minstens even belangrijk dat je als duikinstructeur succesvol wordt. Iets wat méér inhoudt dan alleen het slagen voor het examen.

Deze opleiding tot duikinstructeur heet de IDC. De IDC cursus bestaat uit twee deelopleidingen die ook apart te volgen zijn:

AI – Assistent Instructor

Nadat je deze opleiding hebt afgerond mag je een aantal taken uitvoeren aanvullend aan wat je als Divemaster mag. Zo mag je als Assistent Instructeur zelfstandig theorielessen geven en onder toezicht van een instructeur zwembadlessen geven. Ook mag je dan het Bubblemaker programma en de PADI Seal Team programma ́s geven.

In deze opleiding leer je hoe je theorielessen geeft en hoe je lesgeeft in beschut- en buitenwater. Verder gaan we uitgebreid in op de standaarden die PADI hanteert voor opleidingen

OWSI – Open Water Scuba Instructor

Deze opleiding gaat verder waar de AI cursus stopt. De vaardigheden in het lesgeven worden verder aangescherpt. Je leert hoe de verschillende cursussen van PADI gegeven moeten worden en aan welke standaarden ze moeten voldoen. Daarnaast krijg je een aantal presentaties die te maken hebben met risicomanagement, marketing en vervolgopleidingen. Verder toetsen we jouw kennis van de duiktheorie. Deze theorie is verder geen onderdeel van de IDC / OWSI. Het is echter wel noodzakelijk dat je de theorie beheerst, zodat je het examen succesvol kunt afronden
Meestal wordt door iedereen het volledige IDC gevolgd, ook door diegenen die de AI cursus al eerder hebben gedaan. Het is goed om je kennis nog eens op te frissen voordat je met het OWSI deel van de IDC begint.

Wanneer mag je deelnemen aan een AI of een IDC:

  • je bent minimaal 18 jaar
  • je hebt minimaal 60 duiken gemaakt (100 voordat je deel mag nemen aan het examen)
  • je hebt een medische verklaring van een arts, niet ouder dan 12 maanden op de laatste dag van het examen, waarin wordt aangegeven dat je fit bent om te duiken (gebruik bij voorkeur de PADI medische verklaring)
  • je bent minimaal 6 maanden als duiker gebrevetteerd
  • je bent PADI Divemaster (of AI), of je hebt een gelijkwaardig brevet op leiderschapsniveau van een erkende duikorganisatie
  • je bent in het bezit van een EFR Primaire en Secundaire zorg brevet (of kwalificerende training) niet ouder dan 24 maanden

Ben je al AI en wil je alleen deelnemen aan de OWSI, dan is dat uiteraard mogelijk. Alle hierboven genoemde eisen gelden. Uiteraard dien je dan in het bezit te zijn van een AI brevet.

Om alleen het OWSI deel mee te lopen tijdens een regulier IDC, zal je een review moeten doen om in te kunnen stromen. Neem hierover eerst contact op met Course Director Ruud Witte.

Waaruit bestaat ons IDC?

Om aan de slag te mogen als instructeur, moet je ook EFR instructeur zijn. Daarom combineren we een IDC altijd met een EFR instructeur cursus. Voorafgaand aan de IDC plannen we een avond en een dag voor deze cursus, zodat je na de IDC direct als instructeur aan de slag kan.

De IDC duurt bij ons acht dagen waarin alle onderwerpen aan de orde komen. In deze acht dagen word je uiteraard optimaal voorbereid op het PADI examen, maar vooral ook op hoe je daarna als instructeur je cursussen optimaal kunt gaan geven. Doordat je jezelf online goed kunt voorbereiden bij ons, is er veel tijd voor de praktijk. Dit zie je bijvoorbeeld in het verschil tussen de minimale aantallen presentaties die PADI voorschrijft en wat wij doen, circa 50 % meer oefening. Ook staan er bij ons drie buitenwater sessies in plaats van twee, zodat ook de workshops in het buitenwater uitgebreid aan de orde komen.

Het examen is noodzakelijk omdat PADI zeker wil stellen dat iedere instructeur aan dezelfde normen voldoet. Tijdens het IDC word je zo goed voorbereid dat het examen door vrijwel iedereen als makkelijk wordt ervaren.

Wat komt er allemaal aan de orde in die acht dagen:

  • je bekijkt thuis 16 online presentaties en beantwoord de daar gestelde vragen
  • je neemt deel aan 16 presentatie en workshops (ook dit kan gedeeltelijk online)
  • je maakt een theorie-examen en een standaards examen
  • je geeft zelf een aantal theoriepresentaties (minimaal 3), zwembadpresentaties (minimaal 4) en buitenwater presentaties (minimaal 2)
  • je voert een skill circuit uit van 24 duikvaardigheden
  • je voert een reddingsoefening uit, zowel in het zwembad als in het buitenwater
  • je gaat 400 meter zwemmen en 10 minuten drijven

Hoe bereid je je goed voor op de IDC?

Voordat je deelneemt aan de IDC, dien je je, om zoveel als mogelijk uit de cursus te halen, goed voor te bereiden. Dit doe je door de volgende stappen te doorlopen:

  1. Zorg ervoor dat het papierwerk en de betaling in orde is
    1. medische verklaring – van een arts, niet ouder dan 1 jaar op de laatste dag van het examen
    2. kopieën van jouw brevetten voor OW/AOD/Rescue/DM/EFR
    3. hologramsticker uit je IDC-kit
    4. beroepsaansprakelijksverzekering geregeld (nodig om les te kunnen geven, niet voor IDC / IE)
    5. zorg ervoor dat de cursus en het materiaal volledig betaald zijn
  2. Maak de oefenvragen voor de duiktheorie die je op het beveiligde deel van de website (http://www.idcnederland.nl) vindt. Stuur de antwoorden naar jouw Course Director vóór aanvang van de IDC. Dan weten jij en jouw Course Director waar eventuele aandachtspunten zitten. Download eerst de samenvatting van de duiktheorie en bestudeer deze. Gebruik voor de antwoorden het antwoordformulier. Dit kun je downloaden.
  3. Maak de oefenvragen voor de standaards. Hiervoor is het handig eerst je instructeursmanual en de Guide-to-teaching te bestuderen. De antwoorden op de gestelde vragen zijn in deze manuals te vinden. Stuur de antwoorden ingevuld op het te downloaden formulier naar je Course Director
  4. Bekijk via het beveiligde deel van de website de demonstraties van de zwembadvaardigheden. Zoek eventueel ook nog op Youtube naar andere demonstraties
  5. Zorg voor een goed werkende uitrusting. Een duikpak voor in het zwembad is sterk aan te raden, want sommige sessies zijn wat langer. Houd ook rekening met het Nederlandse klimaat en de daarbij horende watertemperaturen in verband met de keuze voor een pak voor de buitenwatersessies. Ook deze sessies kunnen ruim langer dan een uur duren
  6. Wanneer je graag aantekeningen maakt in je manuals, zorg dan voor een geprint exemplaar van het instructeurs manual. Als deze niet in jouw kit zit, download deze dan van de PADI site en maak een afdruk. Je dient wel minimaal over een elektronische versie van het instructeursmanual te beschikken

IDC opleidingen

Contact